Mikä ihmeen antroposeeni? (Osa 1)

 

Maailmalla kohistaan antroposeenista.

Siis mistä? Ajatuksesta, jonka mukaan me ihmiset olemme muuttaneet maapalloa niin peruuttamattomalla tavalla, että maantiedon kirjat tulisi kirjoittaa uudestaan. Koska näyttää siltä, että elämme uutta geologista aikakautta.

Uuden aikakauden virallistamisprosessi vaatii äärimmäistä tieteellistä kuria, ja tieteellisiä artikkeleja lukiessa tuntuu kuin päätöksiä tehtäisiin geologien salaisen veljeskunnan kammioissa.

Mutta kyse ei ole vain geologiasta. Antroposeeni on myös filosofinen (ks. Osa 2) ja poliittinen (Osa 3) ajatus.

Alla tiivistetysti, mitä tästä keskustelusta kannattaa vähintään tietää.

anthropocene era sign

Kuva täältä

Mistä siis on kysymys?

Maailmanhistoria on jaettu geologisiin aikakausiin. Me elämme nyt holoseenia (holo = aivan uusi/äskettäinen), joka alkoi viimeisen jääkauden loputtua. Ajatus antroposeenista eli siitä, että eläisimme uutta aikakautta, alkoi saada tuulta alleen 2000-luvun alussa.

Kuulemma kemian nobelisti Paul Crutzen oli vuonna 2000 keskeyttänyt kollegansa puheenvuoron globaaleja ympäristönmuutoksia käsittelevässä seminaarissa ja älähtänyt:

”Lopeta holoseenista puhuminen. Emme me ole enää holoseenissa. Tämä on, on, on… Antroposeeni!”

 

ages

The Geologic History of Earth. Note the timescales. We are currently in the Holocene, which has been warm and moist and a great time to grow human civilization. But the activity of civilization is now pushing the planet into a new epoch which scientists call the Anthropocene.

Aikajana täältä. Antroposeeni sijoittuisi keon ylimmäiseksi.

Tutkimus uudesta geologisesta aikakaudesta käynnistyi toden teolla muutamaa vuotta myöhemmin, kun maailman geologiatutkimuksen liiton alle perustettiin Antroposeeni-työryhmä. Nyt maailmalla on jo ainakin kolme antroposeeniin keskittyvää säännöllisesti julkaistavaa lehteä (The Anthropocene, The Anthropocene Review ja Elementa) ja internet tulvii blogeja, podcast-sarjoja, kirjoja ja lehtien erikoisnumeroita.

Intoilu ei ole turhaa. Tämän keskustelun luulisi kiinnostavan meitä kaikkia.

 

Onko maapallo todella muuttunut niin paljon?

Muutamia poimintoja:

  • Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on nyt noin 400 ppm*, kun 1700-luvun lopulla se oli noin 280 ppm. Jäämassan koostumukseen perustuvien mittausten mukaan hiilidioksidipitoisuus ei ole mitatun historian aikana koskaan ollut näin korkealla.
    atmospheric carbon NASA
    Tiedot ja kaavio NASA:lta
  • Kesän jääpeite Pohjoisnavalla on pudonnut (syyskuun mittauksissa) n. 7,5 miljoonasta neliökilometristä n. 4,5 miljoonaan kolmen viime vuosikymmenen aikana. Apokalyptikkojen mukaan lähitulevaisuudessa kesäjäätä ei olisi enää ollenkaan.


Video NASA:lta

Kuva täältä

Näköjään olemme myös siirtäneet vuoria ja vaihtaneet jokien virtaussuuntaa, joten voisi kysyä, mitä me emme ole muuttaneet.

 

Tästä on kyse, mutta ei vain tästä. Ovatko nämä muutokset todella ihmisen aiheuttamia? Onko tässä aihetta virallistaa uusi aikakausi? Ks. Osa 2: Filosofia.

 

*ppm = parts per million, eli monta osaa hiilidioksidia on miljoonassa osassa ilmaa. Ilman hiilidioksidipitoisuutta on mitattu Mauna Loan tutkimusasemalla Havaijilla vuodesta 1958 lähtien ja tätä edeltävät arviot analysoidaan jäämassasta.

** Merten happamoitumisesta ei puhuta paljon ilmastonmuutoksen yhteydessä, vaikka syytä olisi. Katso havainnollistava sarjakuva täällä

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s